Komunikat dla stypendystów nr 1/11

Witam po dłuższej przerwie, spowodowanej faktem oczekiwania na decyzję Senatu RP w sprawie naszego tj. Fundacji, wniosku o  dotacje na stypendia oraz na II Konferencję „Polskie Kresy Wschodnie –ludzie stamtąd”.  Z radością informuję, że wniosek dot. stypendiów i w bieżącym roku uzyskał wsparcie Senatu, wprawdzie przyznano znacznie mniejszą kwotę niż wnioskowaliśmy, ale to i tak  zabezpiecza stypendia na dotychczasowym poziomie. Szczegóły będą znane gdy  otrzymamy  z Senatu umowę na realizację tego zadania. Wówczas o nich poinformujemy i natychmiast przekażemy stypendia za okres styczeń- czerwiec 2011 rok. Proszę jednak o przesłanie – zgodnie z par. 6 p. 2 Regulaminu:

a)     zaświadczenia dokumentującego uzyskaną średnią za semestr zimowy oraz

b)     opinii od promotora o postępach.

Dla stypendystów, którzy nie przekażą ww. zaświadczeń dopłacimy  tylko  niewypłacone stypendium za semestr zimowy, a pozostała kwotę – po uzyskaniu stosownych zaświadczeń.

Przy tej okazji proszę kol. Andrzeja Dempniaka z UAM o uzupełnienie dokumentacji o zaświadczenie za semestr letni ub. roku akad., bowiem obiecane dokumenty nie dotarły. Jeżeli to wina poczty, to proszę kopię  dokumentu zeskanować i przesłać. Brak tego dokumentu zmusi nas do wystąpienia o zwrot stypendium za okres październik-grudzień 2010r. Sprawa pilna.

Niestety, nie otrzymaliśmy dofinansowania na Konferencję. W tej sytuacji przygotowujmy się do Konferencji za rok. Być może coroczne organizowanie konferencji to zbytnie obciążenie, zwłaszcza dla jej bezpośrednich organizatorów, którzy też chcą utrzymać wysoki poziom wyników osiąganych na uczelni, a ponadto praca społeczna i normalne życie studenckie. Wszak na nich spadł ciężar przygotowania redakcji wydawnictwa pokonferencyjnego. Włożyli w to ogrom wysiłku i trzeba przyznać, że książka zawierająca również referaty stypendystów jest na bardzo dobrym poziomie. Dlatego dziękuję Kol. Kol. Wiktorii Dzienisowej, Pawłowi Juszkiewiczowi i Joannie Staskowiaktym razem za to wydawnictwo upamiętniające naszą Konferencję. (Wiktoria i Paweł to nasi stypendyści). Książkę w najbliższym czasie prześlemy wszystkim stypendystom.

W tym roku przypada 75 rocznica deportacji Polaków z Ukrainy i Białorusi do Kazachstanu. Pierwszy dzień tegorocznej Konferencji zamierzaliśmy. poświęcić tej rocznicy. Z braku dofinansowania nie organizujemy w UMK Konferencji.  Jednak tę rocznice powinniśmy uczcić. Dlatego będziemy próbować zorganizować w Warszawie – może w Muzeum Niepodległości - w końcu października jednodniową konferencję dot. tylko problematyki deportacji. Powinna ona szczególnie zainteresować studentów z Ukrainy i Kazachstanu, a także Białorusi. Apeluję więc do stypendystów z tych krajów o włączenie się poprzez wstępne zainteresowanie swoich znajomych tą problematyką i  przygotowanie referatów.  Wkrótce przyślę Wam książkę pt. W Stepie Dalekim. Polacy w Kazachstanie. Będzie ona bardzo pomocna w opracowaniu referatów.

To na razie tyle, a z okazji Świąt życzę Wam w imieniu własnym oraz Zarządu Fundacji radosnego przeżywania tajemnicy Wielkiej Nocy.

Z pozdrowieniami – Medard Masłowski