Komunikat nr 1/2012

Fundacja Polskie Kresy Wschodnie potwierdza wiadomości przekazywane wcześniej bezpośrednio do stypendystów, że wystąpiła do Senatu RP o środki na kontynuację naszej akcji stypendialnej w 2012 roku. Po otrzymaniu pozytywnej decyzji wypłacimy stypendia dotychczasowym stypendystom za miesiące styczeń-luty br. Natomiast na semestr letni br. akademickiego trzeba będzie nadesłać nowe wnioski –zgodnie z Regulaminem stypendialnym. Apelujemy do obecnych stypendystów o pomoc w rekrutacji nowych kandydatów do stypendiów. Praktyka pokazała, że nasze pisma i informacje kierowane do władz uczelni, organizacji polonijnych są mniej skuteczne. Natomiast Wasze rozpoznanie w środowisku młodzieży polonijnej pomoc, czy to w sprawach stypendiów, czy też Konferencji toruńskiej są bardziej skuteczne.

Skoro mowa o Konferencji toruńskiej to informuję, że również wystąpiliśmy do Senatu RP o dotację na organizowanie II Konferencji naukowej „Polskie Kresy Wschodnie – ludzie stamtąd”. Konferencje planujemy odbyć we współpracy z Kołem Naukowym Miłosników Kresów Wschodnich Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu w dniach 20-21 października br.

Liczymy na pozytywne decyzje w tych dwu sprawach

Z pozdrowieniami – Medard Maslowski